top of page

Grenzen aangeven

Ik ben echt super trots op de grenzen die ik aangeef. De groei die ik hierin meemaak en hoeveel meer ik nu kan dan vroeger. Vroeger bestond mijn grens namelijk uit dat.. 1 grens. Een hele hoge grens die als je daar overheen ging je mij ook volledig kwijt was. Ik was mij niet bewust van eerdere (kleine) grenzen.


Dit zegt natuurlijk niet dat ik deze dagen mijn grenzen altijd goed kan aangeven. Of dat ik ze in 1 keer kan aangeven. Mijn grenzen leren herkennen is namelijk in stappen gegaan. Een grote stap daarvan was over mijn grenzen heen gaan en denken, oh jeetje… daar lag een grens. Hmm weet ik dat ook voor de volgende keer. En er dan nog 5 keer overheen gaan voordat ik de signalen voor mijn grens leerde herkennen.


Afgelopen week was ik bij een bijeenkomst waar ik in gesprek kwam met iemand die vrij rap en intens over mijn grenzen heen ging. Ik had 4 uur geslapen de nacht daarvoor, wat mij mentaal altijd al een beetje laat schommelen. En op het moment dat iemand zo snel over mijn grenzen schiet ik soms nog in oude overlevingsstrategieën en overtuigingen.


Vroeger had ik mijn kiezen op elkaar gezet en mezelf door deze situatie heen gepusht, wat zou hebben betekend dat ik dagen erna nog last zou hebben van een emotionele nasleep. Deze keer heb ik, terwijl ik in het gesprek was en automatisch antwoord gaf (overlevingsmechanisme), bij mezelf gekeken wat er bij mij gebeurde. Lichamelijk signalen van he max.. hier zit je grens. En ook mentale signalen van dit is oké en dit niet.


Uiteindelijk heb ik niet gedaan wat ik had gedaan als ik goed had geslapen, maar ik heb wel methodes ingezet om meer met mezelf in connectie te blijven en in ieder geval te luisteren naar wat mijn hoofd & lijf mij zeiden, ipv alles te negeren of alleen maar boos op mezelf te worden omdat het niet lukte om ‘simpel’ mijn grens aan te geven. En dat is een trots puntje voor mij. En ook een herinnering.. groei gaat niet alleen maar omhoog. Het gaat op en neer, en soms word je opnieuw geconfronteerd met dingen waar je weer van kan leren om bijv. grenzen nog beter en duidelijker vorm te kunnen geven op de langere termijn.


1 view0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page