top of page

Nederlandse genderneutrale voornaamwoorden

Om te beginnen wil ik zeggen dat ik blij ben dat je dit leest. Alle effort die je gaat stoppen in het proberen genderneutrale voornaamwoorden te gebruiken (voor mij of anderen) is gewaardeerd en ik ben je zeer dankbaar dat je de moeite wil doen.


Ik zou het prettig vinden als je mij aanspreekt met de genderneutrale voornaamwoorden die/hen/hun, al snap ik dat dit niet in een keer vanzelf gaat. Als je je vergist of dit nog erg lastig vindt kun je terugvallen op hij/hem.


Genderneutrale voornaamwoorden


De genderneutrale voornaamwoorden die in nederland bestaan zijn die/hen/hun*, en verbreden het gebruik van de al bekende hij/hem/zijn en zij of ze/haar/haar.


Ik ben van de voorbeeldzinnen, dan kun je zien hoe ze ongeveer in de omloop gebruikt worden. Het voelt in het begin wat onwennig, vooral omdat we ook gewend zijn ze anders te gebruiken, maar gedurende de tijd wordt het echt makkelijker.Hij loopt

Zij loopt of ze loopt

Die loopt of hen loopt


De fiets is van hem

De fiets is van haar

De fiets is van hen


Dat is zijn gitaar

Dat is haar gitaar Dat is hun gitaar

Ik kan je niet de taalkundige facts geven, maar als je vragen hebt, het moeilijk vindt of iets anders mag je altijd contact met me opnemen en dan zoeken we het samen uit.


Het is een kwestie van oefenen


Ik verwacht niet dat iedereen dit meteen goed doet, maar als je het probeert is fijn en ik voel me enorm gewaardeerd als het lukt. Oefen vooral, probeer eens als je niet zeker weet wat voor gender iemand heeft de genderneutrale voornaamwoorden te gebruiken, of oefen alleen als je met mij/over mij praat ;) 

*In de omloop wordt ook die/diens/diegene gebruikt, ik heb hier geen ervaring mee, maar het zal ongeveer in dezelfde factor werken als wat ik hierboven heb geschreven


Extra info:

  • Goed om te weten is dat niet iedereen die buiten de gender binary huppelt gebruik maakt van de genderneutrale voornaamwoorden. De engelse Jonathan van Ness (Queer Eye) maakt bijvoorbeeld gebruik van hij/hem.

  • Extra artikelen met uitleg;

  1. https://decorrespondent.nl/4748/geen-man-of-vrouw-dan-ben-je-voortaan-een-hen/1050864703020-d399a42e

  2. https://www.bnnvara.nl/artikelen/hoe-gebruik-je-genderneutrale-voornaamwoorden


161 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page