top of page

Persoonlijke hygiene

Dit is een onderwerp die ik door de jaren heen een aantal keer heb voorbij zien komen, met alle moeilijke gevoelens die hierbij komen. En ook voor mijzelf genoeg gevoelens van.. dit zou toch eigenlijk makkelijk moeten zijn, iedereen doet dit. Schaamte is een van de gevoelens die worstelingen het snelst tot een eenzame strijd maken.


Het gesprek over persoonlijke hygiëne of zelfzorg is eigenlijk best complex. Er zijn bepaalde dingen die ondertussen meer in mijn routine zitten omdat ik er hard voor heb gewerkt, maar dit was niet altijd zo. In mijn depressie heb ik (meermaals) voor een stofzuiger staan huilen omdat ik ergens wel begreep hoe ik het moest uitvoeren, maar de taak zo groot werd dat ik niet verder kwam dan ervoor te staan.


De meest ‘simpele’ taken voor mensen zijn niet altijd daadwerkelijk zo. “Even” douchen bestaat al snel uit 7 verschillende stappen, die nog verder uit te breiden zijn. “Even” tandenpoetsen zijn er al snel 4, plus dan ook nog die tergend langzame 2 minuten als je het echt “goed” wil doen. Zelfs op de dag van vandaag zitten bepaalde handelingen niet dagelijks in mijn ritme.


Dit komt deels omdat ik mezelf het zo lang niet waard vond, het geen prioriteit had waardoor het na mijn jeugd al een hele tijd niet meer in mijn ‘normale’ gang van zaken zit. Maar soms hoort het ook bij de dagen dat mijn hoofd gewoon alles even te moeilijk vind. Dan zijn dingen als uit bed komen, eten, aankleden of op andere levels functioneren belangrijker of waardevoller voor me dan fanatiek mijn tanden te poetsen o.i.d.


Deels heb ik geleerd hier hulp in te vragen. Voor mijn huishouden heb ik bijvoorbeeld een tijd hulp in de huishouding gehad. Iets waar ik zeker bijna een jaar over heb gedaan om die aanvraag te durven doen, want toendertijd was ik 28.. en als jong mens zou ik dat toch zelf moeten kunnen doen... En functioneel kon ik het ook wel, alleen niet tegelijk met de worstelingen in mijn hoofd. En met hulp heb ik er naar toe kunnen werken om het uiteindelijk weer alleen op te pakken.


Andere aspecten heb ik vooral mijn strenge kant wat meer naar een milde variant gedrukt. Ja het is goed als ik twee keer per dag mijn tanden poets, maar als dat niet altijd lukt, dan lukt dat een keer niet. De wereld vergaat niet, mijn tanden vallen niet instant uit en soms is blijven staan en lief proberen te zijn voor mezelf het doel van de dag.

2 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page