top of page

Therapeuten zijn “hulpmiddelen”

Haha ik besef me dat dit niet echt een lieve titel is voor therapeuten maar blijf even bij me voor de uitleg. Wat er namelijk vaak gebeurt is dat we, vooral als we diep zitten in onze eigen shit, therapeuten als wondermensen zien die ons gaan vertellen wat we moeten doen zodat we ons beter gaan voelen. En we hopen dat hun de magische krachten hebben om ons te vertellen waarom we allerlei dingen gewoon niet onder de knie kunnen krijgen.


Nou kunnen therapeuten zeker fantastische mensen zijn en met ontzettend diepzinnige inzichten komen, maar ze zijn niet magisch (al voelt dat soms wel zo als je er 1 hebt gevonden die op dezelfde manier als jouw vibed). Ze weten niet vanaf het begin al waar jij mee worstelt, wat de juiste handvaten zijn of welke medicatie (als je die gebruikt) het beste bij jou aansluit. En dat is waarom ik de titel, therapeuten zijn “hulpmiddelen” heb gekozen.


Hulpmiddelen zijn namelijk dingen die we zelf leren inzetten om om te kunnen gaan met bepaalde gedachten en gedragingen. Het kan ondersteuning zijn, het kan je helpen om bij andere punten te komen waar je anders niet bij komt of je even tot rust brengen in het moment om op een later moment toch nog aan de slag te kunnen gaan met waar je tegenaan loopt.


Therapeuten zijn hierin grotendeels hetzelfde. Ze hebben namelijk onze input nodig om te kunnen werken. Als wij niets laten zien, niet communiceren (al is het minimaal) en ze tegenwerken (al is dat uit oude gedragingen die je zo lang nodig hebt gehad), komt er een moment dat we niet verder kunnen. Ze kunnen ons ondersteunen, soms wat uitleg geven over waarom we (waarschijnlijk) functioneren zoals we nu doen, ze kunnen helpen andere paden te belichten of ons rust te bieden als we dat nodig hebben. Wat ze alleen niet kunnen is de stappen zetten. Die stap moeten we zelf doen. Hoe eng ook.


Zoek dus vooral de therapeut die je, hoe minimaal ook, kan binnen laten. In woorden en/of gevoelens. Dan kan hen je helpen op de vlakken dat jij dat nu kan. En soms gaan ze een verkeerd pad in. En dat mogen we ze best laten weten. Even terugroepen en zeggen dat we een ander pad gaan bewandelen. Misschien komen we uiteindelijk wel op dat eerste pad.. maar nu nog niet.

3 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page